(foto: Bas Haans / schakel-nu.nl)

In deze blog Gom Kremers aan het woord, eigenaar van Zuid Nederlands installatiebedrijf en inmiddels een begrip binnen de installatiebranche: regio Tilburg. Gom Kremers is al ruim 30 jaar werkzaam bij ZNI. Ontstaan vanuit Zuid Nederlands Staalbouw. Interesse in onze vacatures? Bekijk ze eens: https://www.werkenbijzni.nl/vacatures/

Vertel, wie is Gom Kremers en hoe is ZNI ontstaan?

Ik ben in 1986 begonnen bij ZNS, Zuid Nederlands Staalbouw. Vervolgens in 1988 gevraagd om voor een ander bedrijf aan de slag te gaan. De eerste ervaring voor mij met de installatiebranche als vervolgstap vanuit de staalbouw. Dit was het hedendaagse ZNI. In de loop der jaren heeft ZNI mee kunnen groeien met de bouwnijverheid vanuit de gemeente Tilburg en omstreken.

Hoe heeft ZNI de tand des tijds doorstaan? Is er veel veranderd?

Er is in de loop der tijd veel veranderd in de markt. Bijvoorbeeld de materialen en technieken. Beleidingen, vloeren en wanden. In de loop der tijd merkte je, bijvoorbeeld, dat HR ketels en sanitair steeds belangrijker werden. De keuzes die de consument vroeger hadden waren een stuk beperkter. Tegenwoordig kan het alle kanten op. Dit uit zich dan ook direct in tekenwerk. Voorheen werd er nog met de pen getekend omdat er niet veel keuzes en mogelijkheden waren. Tegenwoordig is dat natuurlijk ondenkbaar. CAD systemen hebben het werk makkelijker gemaakt, mede ook dankzij koppelingen met rekensystemen. Zodoende is in de loop der jaren de rol van engineering steeds prominenter geworden. Het is aan ons vakmanschap om daar voorloper in te blijven.

Hoe maakt ZNI zich onderscheidend?

Voornamelijk door voorloper te zijn en te blijven binnen de markt. Daarnaast geloven we in werken vanuit een platte organisatie. Hierdoor ontstaat weinig ruis voor onze klanten. Directe actie is wat we willen. Wij moeten altijd inspelen op nieuwe technieken. Bijvoorbeeld: BIM modelleren wordt nu steeds belangrijker.

Op dit moment zijn jullie zoekend naar werkvoorbereiders en tekenaars. Wat maakt een goede werkvoorbereider/tekenaar?

Er wordt steeds meer gevraagd van tekenaars. Het is een voordeel en ook een nadeel. De klant kan een hoop vragen aan ons, soms zonder enige kennis. Het is belangrijk dat onze kennis over het vakgebied de klant overtuigd van wat er mogelijk is en wat niet. Onze tekenaars kunnen alles, maar je moet wel de kwaliteit in de gaten houden. De ontwikkeling in de branche gaan razendsnel en het is belangrijk dat onze mensen daarvan op de hoogte zijn om de klant zo optimaal te kunnen helpen.

Je bent tegenwoordig dus meer dan alleen een technicus?

Je bent tegenwoordig niet alleen maar een tekenaar of werkvoorbereider. Je moet ook communicatief vaardig zijn. Als ‘’spin in het web’’ zijnde, assertief met een praktische inslag en het ontdekken of inzien van win-win situaties.

Opleiden is noodzaak tegenwoordig. Wat wordt er tegenwoordig (nog) niet op een opleiding gegeven maar is wel noodzakelijk om dat te leren in de praktijk?

Laten we beginnen met wat ze niet leren. Dat de praktijk soms volledig anders is dan wat ze op school geleerd krijgen. Soms komen er veel problemen en uitdagingen op ons af wat nog te veel is voor een starter om mee om te gaan. Een mooi voorbeeld zijn de planningen: die worden steeds korter. Hoe ga je hier samen met de klant en monteurs mee om. Dit is ervaring en dat krijg je niet mee vanaf school.

Hoe staat ZNI eigenlijk tegenover het opleiden van personeel?

Zeer belangrijk voor ons en noodzakelijk. Zoals gezegd moeten wij vooroplopen op de ontwikkelingen in de markt. Uiteindelijk zijn onze vakamensen en de kwaliteit ervan mijn visitekaartje naar de klant. Omdat de ontwikkelingen nu zo snel gaan en we ook adviserend te werk moeten gaan is kennis en opleiden zeer belangrijk. Of dat nu richting projectleiding is of meer op technisch vlak.

Wat is essentieel uiteindelijk bij opleiden?

Trainingen volgen is essentieel omdat je nooit klaar bent met leren. Wij moeten ook bij blijven met betrekking tot de energietransitie. De stikstofnorm gaat naar beneden, er komt een andere vorm van bouwen. Daar moeten we op voorbereid zijn.

Hoe ziet het inwerktraject eruit van bijvoorbeeld een werkvoorbereider/tekenaar? Wat is bijvoorbeeld essentieel in het inwerktraject.

Dat iemand gekoppeld wordt aan een Senior. Meekijken hoe we het doen, omdat iedereen het vak anders heeft geleerd. Wij hebben ook onze eigen manier van werken, soms is het ook goed om iets af te leren. Van beide kanten is het belangrijk om assertief te zijn. Leren aan de “voorkant” te realiseren en aan de achterkant te optimaliseren. Hiernaar zijn we op zoek. Bijvoorbeeld, het kan zijn dat we te gedetailleerd met tekenwerk bezig zijn terwijl dat in het voorstadium met een klant nog niet hoeft.

Nog recente voorbeelden van een collega die is begonnen?

Recent is er iemand bij ons begonnen die zich meer wilde ontwikkelen in BIM Modelleren en werkvoorbereiding. Ze kwam vanuit een groot bedrijf in de sprinklerinstallaties. Die ruimte om zich te ontwikkelen hebben wij haar gegeven en daar plukken we nu de vruchten van. Het grote voordeel dat wij hebben als kleinere organisatie is werken met veel verantwoordelijkheden. Tuurlijk, niet alles is gekaderd, maar door de verantwoordelijkheid en diversiteit in de projecten gaat de leercurve razendsnel omhoog.

Welke relatie hebben de werkvoorbereiders/tekenaars met de medewerkers in de praktijk. Hoe belangrijk is dit element bij het opleiden van goede medewerkers?

Vooral de praktische ervaring. Soms is het lastig om vanuit kantoor een technische vertaling te maken naar de praktijk. We zijn een platte organisatie en dan komt het voor dat iemand op kantoor door één van onze monteurs aan de ‘’spreekwoordelijke oren” wordt getrokken. Uiteraard wel met een positieve Brabantse inslag. Dit geldt ook omgekeerd natuurlijk. Beiden partijen moeten altijd tot consensus kunnen komen: theorie en praktijk. Samen bekijken waar verbetermogelijkheden liggen.

Gom Kremers, jij nog op de barricades gestaan in Den Haag?

Nee hoor, er moest gewoon gewerkt worden, haha. Maar…  Ik probeer wel onze vakmensen zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Ze doen hun werk hartstikke goed. Er zijn veel veranderingen op komst en daar moeten we op voorbereid zijn.

Interesse in onze vacatures? Bekijk ze eens: https://www.werkenbijzni.nl/vacatures/