Wat doet een monteur installatietechniek?

Een monteur installatietechniek, ook wel installateur, installatiemonteur of installatietechnicus genoemd, is iemand die technische installaties aanlegt en onderhoudt in de woningbouw, de industrie of de utiliteit. Binnen deze drie sectoren wordt onderscheid gemaakt tussen projecten in de nieuwbouw, renovatie, service en onderhoud. Meestal werk je als installatiemonteur bij een installatietechnisch bedrijf. Maar je kan bijvoorbeeld ook aan de slag bij een bedrijf dat badkamers en keukens plaatst. Je werkt als monteur installatietechniek met werktuigbouwkundige installaties (W-installaties) of elektrotechnische installaties (E-installaties). Bij ZNI werken onze monteurs met W-installaties.

Allrounder of specialist

De werkzaamheden van een monteur installatietechniek zijn behoorlijk divers. Hij of zij kan zich als een echte allrounder bezighouden met de aanleg en reparatie van verschillende installaties. Of zich specialiseren in één soort installatiewerk. Je kunt hierbij denken aan warmtepompen, centrale verwarming en cv-ketels. Maar ook aan luchtbehandelingssystemen, gas- en waterleidingen, sanitair en dak- en zinkwerk. Hierover later meer.

Werk in uitvoering

Je hebt veel kennis nodig van meerdere (technische) systemen wanneer je als installatiemonteur één of meer installaties gaat aanleggen. Ook moet je verstand hebben van de veiligheidsrisico’s die bij het werk horen. Dit geldt zowel voor de veiligheid van het milieu, als de arbeidsomstandigheden van jou en je collega’s (VCA). Tekening kunnen lezen is ook belangrijk als installatiemonteur. Er zullen niet voor elke klus tekeningen beschikbaar zijn. Zo zijn bij nieuwbouwinstallaties vaak tekeningen aanwezig om bijvoorbeeld de ‘route’ van leidingen te bepalen. Maar bij renovatieprojecten is dit niet altijd het geval. Om er dan achter te komen hoe je alles moet aanleggen, zul je als monteur installatietechniek je eigen inzicht moeten gebruiken en bestaande systemen goed onder de loep moeten nemen.

Op de bouwplaats

Overleg met anderen is aan de orde van de dag op de bouw. Als monteur installatietechniek moet jij jouw werkzaamheden tenslotte goed afstemmen met anderen die aan hetzelfde project werken. Want wanneer leidingen eenmaal zijn aangelegd en weggewerkt, is het vaak erg moeilijk om hier nog iets aan te veranderen. Ook kijk en denk je mee over wat er eventueel aan een installatie verbeterd kan worden. Daarnaast zorg je voor een opgeruimde werkplek en het afvoeren van het afval. Een installatiemonteur kan per jaar op verschillende projecten en locaties worden ingezet. Het is daarom belangrijk dat je makkelijk schakelt en flexibel bent in je werk.

De installaties waaraan je als monteur installatietechniek kan werken

Centrale-verwarmingsinstallaties

Als installatiemonteur leg je verschillende soorten verwarming aan in woningen, maar ook in bedrijfspanden. Bijvoorbeeld, het aanleggen van vloerverwarming of het plaatsen van warmtepompen of cv-ketels en radiatoren. Ook het leidingwerk dat hiervoor nodig is, legt de monteur installatietechniek aan. Hierbij is er verschil tussen zogenaamde dikwandige leidingen, voor bedrijven en industrie, en dunwandige leidingen voor de woningbouw. Bij dikwandig installatiewerk wordt vaak van een installatiemonteur verwacht dat hij of zij de leidingen kan lassen. Dit gebeurt door middel van autogeen lassen of het TIG lasproces. Het installeren van een warmtepomp is wat ingewikkelder dan de installatie van een cv-ketel. Het belangrijkste verschil zit in de aanvoer- en retourtemperaturen. Deze zijn veel lager dan bij een cv-systeem. Daarnaast is de diameter van de leidingen groter. Ook moeten de leidingen geïsoleerd worden, omdat ze ook voor koeling worden gebruikt.

HVAC-installaties (Heating, Ventilation & AirConditioning)

HVAC of  Heating, Ventilation and AirConditioning, is de Engelse term voor warmte, ventilatie en airconditioning. Met een HVAC-installatie wordt het klimaat in een gebouw geregeld. De deuren en ramen van een gebouw hoeven hierdoor minder vaak open. Dat draagt bij de energiezuinigheid van het gebouw. Om het energieverbruik van een HVAC-installatie zo laag mogelijk te houden, worden ze op een bepaalde manier ontworpen. Daarom moeten ze ook op die manier geïnstalleerd worden. Dit heeft te maken met het afstemmen van het verwarmingssysteem op de ventilatiesystemen van een gebouw. Hiervoor worden luchtbehandelingskasten gebruikt. Hierin zitten onder andere de ventilatoren, die buitenlucht het gebouw inzuigen. Bovendien maken luchtbehandelingskasten vaak gebruik van energieterugwinning. Jij gebruikt je technische kennis en vaardigheden om het binnenklimaat van een gebouw uiteindelijk zo comfortabel mogelijk te maken.

Gas- en waterleidingen

Het aanleggen en aansluiten van waterleidingen in woningen en bedrijfspanden wordt ook door een monteur installatietechniek gedaan. Voor waterleidingen worden steeds vaker PVC-leidingen voor gebruikt in plaats van leidingen van koper. Maar als er toch koperleidingen gebruikt moeten worden, moet je wel precies weten hoe je deze moet buigen. Dit is namelijk specialistisch werk. Nauwkeurig werken is altijd van belang als installatiemonteur.  Je wilt natuurlijk niet dat er uiteindelijk ergens een lekkage ontstaat. Dit is helemaal belangrijk bij het gasfitten, het leggen en aansluiten van gasleidingen. Het koppelen of fitten van deze leidingen is vakwerk. Wanneer je als installatiemonteur met gasleidingen werkt, ben je je heel goed bewust van de gevolgen van een verkeerd aangelegde leiding. Nauwkeurigheid en veilig werken staan bij het gasleidingfitten dus voorop.

Sanitaire installaties

Het installeren van sanitair en het inrichten van badkamers hoort ook bij het werk van een monteur installatietechniek. Het aansluiten van bijvoorbeeld wasbakken en toiletten op de riolering of waterleiding moet vakkundig gebeuren. Ook een nette afwerking van het sanitair, met oog voor detail, hoort hierbij. Naast het plaatsen van sanitair kun je als installatiemonteur ook de vloerverwarming aanleggen of tegels plaatsen. Installatiemonteurs sanitair kunnen de totale inrichting en afwerking in badkamers of toiletruimtes uitvoeren.

Dak- en zinkwerk

Installatiemonteurs plaatsen ook de hemelwaterafvoer van woningen, gebouwen en bedrijfspanden, zoals dakgoten. Dit is een specialisme binnen de installatietechniek. Ook hierbij mag uiteindelijk geen lekkage ontstaan. Maar door jouw vakkundigheid en precisie is deze kans natuurlijk heel klein. Daarnaast is een nette afwerking belangrijk, omdat de dakgoten vaak ‘in het zicht’ zitten  Zink bewerken is een vak apart waarbij technisch inzicht en gevoel voor afmetingen van groot belang zijn.

Doorgroeimogelijkheden

Als monteur installatietechniek werk je meestal onder een leidinggevend of eerste monteur. Naarmate je meer ervaring krijgt, zul je zelf ook als eerste monteur leiding kunnen geven aan collega’s. Vaak moet je daarvoor wel een extra opleiding of cursus volgen. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de installatietechniek, is het doen van trainingen of cursussen is sowieso belangrijk . Zowel in opleiding, als het kunnen doorgroeien krijg jij binnen ZNI alle mogelijkheden en denken wij graag met jou mee!