Wat verdient een werkvoorbereider?
Voor we het zullen hebben over wat een werkvoorbereider nu precies verdient, is het goed om eerst een algemeen beeld te schetsen van wat je als werkvoorbereider doet en in welke sectoren jij je geld kunt verdienen. Als werkvoorbereider ben je een belangrijke schakel binnen een organisatie. Je bent namelijk verantwoordelijk voor de coördinatie van verschillende projecten. Jij zorgt dat aan alle voorwaarden wordt voldaan om de werkzaamheden te kunnen starten. Meestal ga je als werkvoorbereider aan de slag bij een technisch bedrijf, zoals een installatie-, bouw- of aannemersbedrijf. Of bij een ingenieurs- of architectenbureau. Hier geef je invulling aan nieuwbouw- of renovatieprojecten binnen de woning- of utiliteitsbouw.
Wat doe je als werkvoorbereider voor je geld?
Je staat als werkvoorbereider aan het begin van elk project. In deze functie ben je vaak betrokken bij alle voorbereidingen van de werkzaamheden. De taken van een werkvoorbereider worden bij grotere bedrijven vaak verdeeld over meerdere functies. In dat geval ga je aan de slag als calculator, planner of tekenaar. Binnen wat kleinere bedrijven worden deze werkzaamheden meestal samengevoegd onder de algemene functie van werkvoorbereider.
Je zorgt er onder andere voor dat alle benodigde materialen aanwezig zijn, het kostenplaatje in orde is en dat de juiste mensen op de uitvoering worden gezet. Soms ben je daarnaast dus ook voor een deel verantwoordelijk voor het aanleveren van de technische tekeningen of het aansturen van de tekenaars. Je blijft de voortgang van het project in de gaten houden na het voortraject. Dit doe je bijvoorbeeld door de projectlocatie te bezoeken. Maar het gros van de werkzaamheden voer je uit vanaf kantoor. Hier zorg je ook voor het nodige overleg met de bij het project betrokken collega’s, houd je de vinger aan de pols met betrekking tot verbeteringen en doe je de nacalculatie van het project. Maar wat verdient een werkvoorbereider nu eigenlijk?
Wat je als werkvoorbereider verdient
Zoals dat voor bijna alle functies geldt, spelen ook in de salarisindicatie van een werkvoorbereider verschillende factoren een rol. Dit is onder andere afhankelijk van je opleidingsniveau, je ervaring en je leeftijd. Bovendien is het salaris mede afhankelijk van hoe de functie bij een bedrijf is ingericht. Waar wordt je als werkvoorbereider allemaal verantwoordelijk voor? Hoe licht of zwaar is de invulling van de functie? Of krijg je er ook leidinggevende taken bij? Zoals bijvoorbeeld het aansturen van de technisch tekenaars. Maar het salarisniveau verschilt ook per bedrijf. De ene organisatie betaalt in de basis nu eenmaal beter dan de andere. Gemiddeld zal het salaris van een werkvoorbereider tussen de €2.500 en €3.500 bruto per maand liggen.
Verdere arbeidsvoorwaarden
Een goed salaris verdienen is natuurlijk mooi. Maar het is ook altijd goed om naar de zogenaamde secundaire arbeidsvoorwaarden van een bedrijf te kijken. Ook deze arbeidsvoorwaarden zijn, naast het salaris, voor de meeste mensen erg belangrijk. Het is tenslotte van belang om te weten of je een reiskostenvergoeding krijgt, hoe deze is opgebouwd en hoeveel vakantie- of eventuele roostervrije dagen de werkgever geeft. Daarnaast is het prettig om te weten of je eventueel recht hebt op een bonus en hoe het pensioen geregeld is. Pensioen-technisch gezien neemt het ene bedrijf een groter deel van de premie voor haar rekening dan het andere. Verder kun je je verdiepen in of er bijvoorbeeld een ontwikkelings- of opleidingsbudget voor je klaarstaat, hoe hoog dit is en wat de doorgroeimogelijkheden binnen een organisatie zijn.
De doorgroeimogelijkheden van een werkvoorbereider
Binnen sommige bedrijven is het mogelijk om als werkvoorbereider door te groeien naar de functie van bijvoorbeeld projectleider. Een projectleider is verantwoordelijk voor één of meerdere projecten die aan hem of haar worden toegewezen. Wat de werkvoorbereider coördineert, wordt door de projectleider opgepakt. Hij of zij zorgt ervoor dat een het bouw- of renovatieproject binnen de geplande tijd, de berekende kosten, gestelde kwaliteits- en veiligheidseisen én met de daaraan toegewezen arbeidsuren opgeleverd wordt.
Het totaalplaatje
Heb je alle voor jou belangrijke voorwaarden met betrekking tot de inhoud van het werk, je salaris, reiskosten, pensioen of verdere mogelijkheden kunnen afvinken? Dat is mooi. Maar naast deze zaken is het ook belangrijk dat een bedrijf bij je past. Elk bedrijf heeft wat dat betreft een andere sfeer of cultuur. Bij het ene bedrijf kun je nu eenmaal meer ‘jezelf zijn’ of je beter op je plek voelen dan bij het andere. Wanneer jij het bijvoorbeeld prettig vindt dat beslissingen snel genomen worden, voel je je lekker in een organisatie waar dat het geval is. Bij een bedrijf waar je een voorstel eerst in drievoud bij vier verschillende mensen moet indienen, zul je dan wellicht gefrustreerd raken. Want wat dat betreft functioneer je waarschijnlijk het beste als je salaris, arbeidsvoorwaarden, mogelijkheden én de bedrijfscultuur goed met elkaar in balans zijn en het totaalplaatje voor jou klopt.