In de vlog die we opnamen met onze Technisch Commercieel Manager Fred sprak hij over een uit Amerika overgewaaide eis binnen de installatietechniek genaamd WELL. Kort gaf hij aan dat dit een richtlijn is voor het welbevinden van de mens in hun werkomgeving. Op zich al een logische verklaring, maar in deze blog geven we graag uitgebreider antwoord op de vraag; Wat is Well?

De WELL Building Standard

De vraag ‘Wat is WELL?’ klinkt leuk, maar is eigenlijk niet volledig. WELL is namelijk de afkorting voor de WELL Building Standard. Een standaard, of ook wel richtlijn genaamd, die is bedacht door het WELL Building Institute in de Verenigde Staten. En het is wereldwijd de enige standaard die gericht is op- jawel- het welbevinden van de mens in hun werkomgeving. Hoe gek het ook klinkt, de gebouwen waarin wij werken hebben namelijk een grote invloed op ons dagelijks leven. Uit jarenlange onderzoek is namelijk gebleken dat de effecten van een gezond gebouw namelijk erg groot zijn op onze gezondheid en ons welzijn. Logisch als je bedenkt dat vele van ons tot wel 90% van onze tijd binnen besteden.

Waar let de WELL Building Standard op?

Om een gebouw het WELL-certificaat te kunnen geven, of deze minstens als richtlijn te gebruiken, zijn al die richtlijnen onderverdeeld in 10 thema’s:

  1. Lucht (air): Om gezonde lucht in te kunnen ademen is het de bedoelding om iemand minimaal bloot te stellen aan verontreinigde lucht door het elimineren van luchtvervuilende bronnen en een goed functionerend luchtbehandelingsinstallatie.
  2. Water:We bestaan voor een groot gedeelte uit water, dus voldoende hydratie van gebruikers is van groot belang.
  3. Voeding (nourishment):Gezond eten is belangrijk. De indeling van een gebouw kan hierbij aan toedragen door de toegang tot gezondere keuze te vergroten en de toegang tot ongezondere keuzes juist te elimineren.
  4. Licht (light): We hebben nagenoeg allemaal een biologisch 24-uursritme ontwikkeld. Door de lichtinval juist te laten zijn wordt deze minimaal verstoord en heeft het een positieve inbreng op onze stemming, productiviteit en slaapkwaliteit.
  5. Fysieke beweging (movement): Het bevorderen van fysieke beweging en het ontmoedigen van zittend gedrag. Zo slecht is lopen naar een koffiezetapparaat dus blijkbaar niet.
    Klimaatbeleving (thermal comfort): Het thermisch klimaat wordt gevormd door een aantal factoren die gezamenlijk de klimaatuitwisseling tussen mensen en omgeving bepalen. Daarbij spelen luchttemperatuur, stralingstemperatuur, luchtsnelheid en luchtvochtigheid een rol. Denk hierbij aan de collega die klaagt dat het te warm is of de andere die vind dat de lucht te droog is. binnen dit thema zijn eisen samengesteld  voor de regeling van de thermische kwaliteit waarmee menselijke gezondheid, welzijn en productiviteit kan worden ondersteund.
  6. Akoestiek (sound): Een prettige akoestische omgeving waar zo min mogelijk geluidshinder optreedt.
  7. Materiaalgebruik (materials): De identificatie, evaluatie en het beheer van gevaarlijke ingrediënten in bouwmaterialen, schoonmaakproducten, afval en buitenruimtes om zo het risico van blootstelling aan schadelijke stoffen te verminderen, zowel direct als indirect (minder milieuvervuiling).
  8. Geest (mind): Het organiseren en actief aanbieden van regelingen en programma’s ter bevordering van de geestelijke gezondheid.
  9. De gemeenschap (community): Het implementeren van strategieën die een gezonde leefstijl actief ondersteunen en promoten.

Zilver, goud of platina

Een gebouw kan mits positief getest op het welbevinden van de gebruiker drie verschillende niveaus behalen; zilver, goud en platina. Bij ZNI kunnen wij op diverse punten adviseren en meedenken voor de toepasbaarheid van deze methodiek. Net zoals de methodieken BREEAM en LEED kijken wij met de opdrachtgever samen naar de beste resultaten.

Wilt u zakelijk gezien meer informatie over de WELL Building Standard, neem dan contact op via deze pagina.

Wist jij het antwoord op de vraag “wat is Well?” al en heb je ervaring als monteur of als tekenaar in de installatietechniek? Neem dan eens een kijkje tussen onze vacatures en wie weet spreken we elkaar snel.