‘Een vaste waarde in de bouwwereld. Al 35 jaar ervaring in de installatietechniek’, kopt de website van ZNI. Deze twee zinnen zijn niet alleen van toepassing op het bedrijf, maar zeker ook op projectleider Ton Versteijnen. Hij is ‘de man van het eerste uur’ bij ZNI en werd onlangs, tot zijn eigen verrassing, in het zonnetje gezet voor zijn 35-jarig jubileum. Hoog tijd om hem dus even aan de tand te voelen over zijn jaren bij ZNI. “Ik heb vijf minuten voor dit interview”, zegt Ton zodra ik hem aan de lijn krijg. Hij hoeft niet zo nodig in de schijnwerpers te staan. De achtergrond bevalt hem beter. Zorgen dat het werk goed loopt en iedereen goed in zijn vel zit, daar gaat het hem om. Maar gelukkig zit hij toch redelijk snel op zijn praatstoel als het over het werk en de projecten van ZNI gaat.

Je hebt vast veel zien veranderen in de 35 jaar dat je bij ZNI werkt…

Ja dat klopt. In de techniek en de manier van werken is er een hoop veranderd door de tijd heen. In het begin moest er gewoon een CV-keteltje en een radiator worden geplaatst. Daarna kwamen de Hr-ketels en nu zie je dat er steeds meer warmtepompen en vloerverwarming geïnstalleerd wordt. Daar komt meer regeltechniek bij kijken voor de monteurs. Daarnaast was het vroeger zo dat in een project van 40 woningen, alles hetzelfde was. Allemaal dezelfde badkamers bijvoorbeeld. Daar maakte de werkvoorbereider eigenlijk maar één tekening voor. Nu is dat niet meer zo. Tegenwoordig is bijna elke woning anders in zo’n situatie. Mensen hebben veel meer eigen wensen die ze graag in hun huis terugzien

Is dat het enige dat veranderd is?
Waar de maatschappij verandert merk je dat ook in het werk. In het verleden kon je afspraken maken door elkaar de hand te schudden. Nu moet je alles, overdreven gezegd, in drievoud op papier zetten haha! En er zijn meer dingen bijgekomen door de tijd heen, al het mailverkeer bijvoorbeeld en er is veel meer overleg dan voorheen. Maar ik bedoel hier niet mee dat vroeger alles beter was hoor! Zo moet je het niet zien! Alles in zijn tijd.

Maar je werkt dus al heel lang bij ZNI…
Ja. Ik ben als monteur begonnen bij een ander bedrijf; dat werd overgenomen door ZNI, waarna ik de stap van buiten naar binnen heb gemaakt. Mijn achtergrond als monteur heeft de rol van projectleider makkelijker gemaakt. Ik weet hoe monteurs denken en hoe het er aan toe gaat op de bouw.

En hoe komt het dat ZNI al zo lang goed bij jou past?
Ik heb hier altijd veel vrijheid gekregen. Je kan hier ook echt iets van jezelf in het werk leggen. Dat is prettig. Je eigen ding kunnen doen en daar ook het vertrouwen voor krijgen. De dingen worden hier niet in hokjes gestopt.

Hoe ga jij hier zelf mee om richting je mensen?
Hetzelfde. Veel vrijheid geven en geen afhankelijke mensen kweken. Als er vragen komen stel ik altijd de tegenvraag, ‘hoe zou jij het doen?’ Ze moeten zelf nadenken en kunnen leren van hun fouten. Daar moet je gewoon over kunnen praten. Ik leer zelf ook nog steeds veel van anderen, over nieuwe technieken bijvoorbeeld.

Geef eens een voorbeeld van een project dat je mooi vond om te doen…
Laatst hebben we in Tilburg aan een woontoren gewerkt, De Waterkant. Daar moesten grondboringen gedaan worden voor de warmtepompen; dat moest allemaal onder het gebouw komen te liggen. Er waren twijfels over of dat het gebouw niet aan zou tasten… Ja, dan ga je overleggen en kijken, dan ben je echt met je vak bezig en dat vind ik mooi. Het mooiste vind ik als het werk klaar is en alles goed is afgeleverd. Dat geldt voor elk project trouwens.

Afsluitend, hoe vond je het om voor je 35-jarig jubileum ineens in de spotlights te staan?
Ja, want we zijn al ruim 20 minuten aan het praten zie ik op mijn scherm en ik had gezegd dat ik vijf minuten de tijd voor je had. Mijn tijd is heilig hoor! Ja, die 35 jaar… ik stond daar zelf eigenlijk helemaal niet bij stil. Staan ze daar ineens met bloemen en zo… toch wel leuk hoor.