Terwijl in heel Nederland kerken een andere bestemming krijgen en worden ontwijd, krijgt Breda er een grote nieuwe kerk bij: die van de mormoonse geloofsgemeenschap. Het gebouw van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de geloofsgroep officieel heet, moet verrijzen naast het Poolse ereveld aan de Ettensebaan. Omroep Brabant kreeg inzage in de vergevorderde plannen.

Met plaats voor vijfhonderd gelovigen wordt de kerk in Breda groter dan andere mormoonse kerken in Nederland. Het religieuze gebouw heeft straks een regionale functie en wordt het middelpunt van de geloofsgemeenschap in West-Brabant, Zeeland en een deel van Vlaanderen.

“Ik ben een gelukkig mens”, zegt bestuurslid Joep Boom van de Kerk van Jezus Christus. Hij is verantwoordelijk voor het vastgoed van de kerk in een groot deel van Europa. Met trots kijkt hij naar de bouwtekeningen op zijn laptop. “Ons huidige kerkgebouw aan de Monseigneur de Vetstraat in Breda is uit zijn jasje gegroeid. Het gebouw is geschikt voor 130 leden en dat past op zondag gewoon niet meer.”

In de zoektocht naar een uitbreidingslocatie voor de snelgroeiende geloofsgemeenschap kwam Boom eind vorig jaar uit op een braakliggend stuk grond van zo’n 4500 vierkante meter naast de militaire begraafplaats. Het bleek de perfecte match. Voor ruim een miljoen euro werd het perceel aangekocht.

Boom denkt dat de grond was voorbestemd voor ‘zijn’ nieuwe kerk. “Als kind heb ik mij altijd gefascineerd gevoeld door generaal Maczek en zijn mannen. Daarnaast was ik vroeger samen met mijn vader bij hulpacties voor Polen betrokken. Ik heb altijd een warm hart voor de Polen gehad. Toen dit stuk land vrij kwam, paste alles ineen. Het heeft zo moeten zijn, absoluut.”

De nieuwe kerk wordt een blikvanger aan een van de belangrijkste toegangswegen van de stad. Het godshuis krijgt een modern design met veel symboliek. Zo wordt het dak volledig bedekt met ‘levend groen’. “Het ontwerp past bij de serene en de voor ons heilige omgeving. God heeft ons natuur gegeven en die willen we hiermee in ere houden. We willen dat als je op het ereveld staat en naar rechts kijkt je altijd een prachtig mooie groene omgeving blijft zien.”

Ga de rest van het interview en voor een video naar de website van Omroep Brabant, via deze link.