Per 1 januari 2021 is ZNI samengegaan met Van Rossum Installatie en verder gegaan onder de naam van ZNI. We zijn ondertussen ruim 1 jaar verder en stelden voormalig eigenaar van Van Rossum en op dit moment mede eigenaar en directeur van ZNI, Chiel van Rossum, een aantal vragen over de fusie.

Hoe is de fusie tot stand gekomen?

In 2017 heeft Chiel van Rossum, Van Rossum Installatie opgericht en was voornamelijk werkzaam in de utiliteit. In de loop der jaren werd verdere groei van Van Rossum steeds moeilijker vanwege krapte op de arbeidsmarkt. Goed personeel was vrijwel niet te vinden.

‘Bureaus en externe partijen wisten ook niet de juiste mensen te vinden die nodig waren voor de verdere groei van het bedrijf. Ik heb daarop besloten contact te zoeken met een aankoopmakelaar voor een overname/samenwerking’ vertelt Chiel.

Zo is Chiel uiteindelijk in contact gekomen met Gom, door dit contact is Gom gaan nadenken over de toekomst van ZNI en heeft in Chiel de geschikte opvolger voor ZNI gevonden. Gom vond het belangrijk dat het DNA van het bedrijf bleef bestaan en dat het niet overgenomen zou worden door een grote partij en dat er continuïteit voor de medewerkers wordt geboden.

Wat is jouw achtergrond?
‘Ik ben zelf ooit begonnen als monteur en heb vervolgens diverse opleidingen gevolgd, zodoende ben ik doorgegroeid naar een rol als tekenaar/werkvoorbereider en vanaf daar naar projectleider en uiteindelijk bedrijfsleider’. Chiel vertelt verder eigenlijk altijd de ambitie te hebben gehad om voor zichzelf te beginnen. ‘Ik heb er bewust voor gekozen in diverse functies ervaring op te doen’.

Die ervaring vanuit de praktijk komt nu enorm van pas. ‘ik kan met klanten inhoudelijk praten over projecten, maar ook schakelen met de monteurs en andere collega’s die het werk uitvoeren’.

Hoe is de fusie verlopen?

‘Je hebt een bedrijf wat 35 jaar bestaat, met een geschiedenis en vaste werkwijzen. Dat samenvoegen met een ander bedrijf en andere mensen is best wel een uitdaging. Collega’s moeten aan elkaar wennen en je moet op zoek gaan naar het beste van twee werelden, en dat vervolgens samenvoegen.’ Geeft Chiel aan.

Het leuke aan de fusie is dat ZNI de woningbouw als expertise kent en dat Van Rossum juist voornamelijk in de utiliteit werkzaam is. De fusie heeft er mede voor gezorgd dat de balans in projecten momenteel min of meer gelijk is. Voor werknemers van ZNI biedt dit een breed en divers werkveld. Daarnaast merken we dat de kennis van beide werelden goed van pas komt, het zorgt voor kruisbestuiving. Het is ook vrij uniek omdat je vaak ziet dat een bedrijf specifiek gespecialiseerd is in één van de twee.

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?

De komende tijd wil Chiel gebruiken om aan ZNI zelf te werken; ‘We willen echt meer tijd steken in onze mensen en hun ontwikkeling. Ons personeel en het behoud ervan is het belangrijkste wat er is en daar besteden we veel aandacht aan’. Zo heeft ZNI onder andere persoonlijke ontwikkelingsplannen per medewerker en tevens een coach ingeschakeld die werknemers helpt in hun persoonlijke groei.

Richting de toekomst wil ZNI op een stabiele manier groeien waar dat kan, omzet is niet zaligmakend het zit hem meer in de kwaliteit van het werk en het plezier wat mensen in hun werk moeten hebben, wat uiteindelijk resulteert in tevreden medewerkers en klanten.