Onlangs hebben we Ruud Meeuwesen in het zonnetje gezet. Afgelopen zomer was onze monteur installatietechniek namelijk 25 jaar in dienst bij het Zuid-Nederlands Installatiebedrijf. Een mijlpaal die we niet onopgemerkt voorbij konden en kunnen laten gaan en dus we vroegen hem het hemd van het lijf. “Er is toch wel veel veranderd in die tijd hoor, zowel bij ZNI als in mijn vak.” En met deze uitspraak is gelijk de toon gezet voor een leuk interview met Ruud.

Laten we beginnen met je vak. Wat is er veranderd?

Toen ik bij ZNI begon was ik nog ‘gewoon’ een loodgieter, zoals we dat noemde in die tijd. Tegenwoordig ben ik officieel Monteur Installatietechniek of Monteur Loodgieter zoals ik het zelf noem. Het is niet alleen een verandering van titel, maar het werk is ook echt veranderd. De techniek is veel complexer geworden, er komt veel meer techniek bij kijken, bijna elk project is tegenwoordig maatwerk en ga zo maar door. Dat is niet meer te vergelijken met de tijd van 25 jaar geleden toen ik bij ZNI begon.

Maar hoe heb je dat jezelf dan allemaal eigen gemaakt?

Goede vraag, hoe heb ik dat gedaan? Enerzijds door vooral te doen, zo leer je vaak het meest en het snelst. Zo probeer ik het de leerlingen ook bij te brengen. Doe het gewoon en heb vertrouwen.

Daarnaast volgde ik in mijn vrije tijd cursussen om zo toch meer grip op de techniek te krijgen. En als er geen cursus voor was ging ik naar Gom en die leerde het me wel na werktijd. Dat is ook iets dat anders is trouwens. Al die cursussen zijn tegenwoordig tijdens werktijd, dat is lekker hoor, haha.

Kun je een voorbeeld geven van de techniek die anders is?

Het makkelijkste voorbeeld is toch wel die van de warmtepomp. Voorheen moesten we een cv-ketel ophangen, waarbij je één stekker in het stopcontact moest steken en dat was alle elektra waar ik mee te maken had. Maar laatst heb ik er 16 moeten afmonteren en dat is toch wel even goed opletten, want er zit veel meer techniek in dan de bekende cv-ketel en daardoor ook meer elektra. Maar je hoort mij niet klagen, het is leuk hè!

Ja? Is het nog steeds het mooiste vak dat er is?

Als je het aan mij vraagt wel. Ik zit voornamelijk in de afbouw en dan is het toch mooi om te zien dat je aankomt in een kale badkamer en wij maken het naar de wensen van de klant af. Een tevreden klant, daar doe je het toch voor. En al die nieuwe technieken en het maatwerk houd je ook scherp en zorgt ervoor dat het werk uitdagend is en blijft!

En kunnen de collega’s je nog scherp houden!

Ja zeker wel! Door de jaren heen heb ik uiteraard mensen zien komen en gaan, maar al die mensen brengen ook heel veel nieuwe ideeën en inzichten met zich mee. Dat kunnen de jonge collega’s zijn die van school komen, maar neem ook de nieuwe samenwerking met Chiel. Je ziet dat er een frisse wind door de organisatie heen waait, we leren andere bedrijven kennen en we pakken andere opdrachten aan, ik vind dat toch wel mooi. Dat houd mij na 25 jaar nog steeds scherp!