Voor dit interview hadden we een afspraak met Jeroen van Beers. Alleen als de telefoon op luidspreker staat, dan is de kans groot dat andere monteurs in de keet mee gaan praten. Ook dit keer gebeurde dat. En wat is mooier dan twee ervaren rotten in het vak te horen praten. Wij stellen aan u voor Jeroen van Beers (Meewerkend Voorman) en Erik van der Bruggen (Leidinggevend Monteur). Jeroen werkt inmiddels langer dan 25 jaar bij ZNI! Erik tikt bijna de 25 jaar aan. Een mijlpaal wat ons betreft. We zijn hier erg trots op en het zegt genoeg over de saamhorigheid binnen de organisatie.

Jullie werken allebei lang bij ZNI. Wat is er het meeste veranderd aan het bedrijf?

Jeroen: Nou, eigenlijk helemaal niet zo veel. Je zou denken dat door de jaren heen wel veel zou veranderen. Maar dat is dus niet zo. De gemoedelijkheid die we toen hadden, die hebben we eigenlijk nog steeds. Toen waren de lijntjes tussen kantoor en buiten heel kort en dat is nog steeds zo. Dus als je over de sfeer van het bedrijf praat is er weinig veranderd. En dat vind ik wel zo fijn.

Erik: Als we het dan gaan hebben over de techniek is er natuurlijk wel veel veranderd. Wij werken voornamelijk in de woningbouw en nu zie je overal zonnepanelen en warmtepompen. Die zag je 25 jaar geleden nog niet. Maar zo verandert er elk jaar wel weer iets.

Is dat niet vervelend? Heb je net een techniek onder de knie moet je weer iets nieuws leren?

E: Bij ZNI krijgen we meestal wel de tijd om nieuwe technieken of systemen te leren. Dan gaan we naar de leverancier toe en dan krijg je daar een cursus voor. Dat is beter dan het ter plekke uit te moeten vogelen op de werkplek;

J: En dat houdt het werk natuurlijk ook wel leuk. Als we steeds hetzelfde werk zouden moeten doen dan wordt het ook eentonig. Wel moeten we steeds meer kennis krijgen van elektriciteit. Dat is echt wel even wennen geweest.

En wat is er nog meer veranderd?

J: Het werk is mooier geworden. De eisen die een bewoner aan een badkamer stelt zijn door de jaren heen steeds strenger geworden. Hierdoor zijn de badkamers steeds luxer geworden in de nieuwbouw. Eerst waren het toch wel standaard badkamertjes. Nu sta ik soms echt te kijken van de mooie badkamers die we opleveren.

Als we het dan toch over nieuwbouw hebben. Dit heeft geen best imago. Het is koud, guur…

E: Ja daar ben ik het echt niet mee eens. Eigenlijk van school af aan promoten ze meer het particuliere werk en zo leuk is dat ook weer niet. Dan heb je een heel strak schema. Heel je dag staat vol met afspraken of als er een lekkage is kun je niet gewoon om vier of vijf uur ’s middags naar huis. Dan ga je voor die mensen door. Wij weten hoe lang we voor een project hebben waardoor we veel minder vaak over hoeven te werken.

J: Daar heeft Erik gelijk in. Je bent in de nieuwbouw veel vrijer in wat je doet. Er staan geen meubels in de weg. Er staat geen bewoner continu op je vingers te kijken wat je aan het doen bent. Logisch dat ze dat doen, maar hierdoor ben je wel beperkt. Even een belletje naar huis doen gaat een stuk lastiger.

E: En het weer. Ja dat kan af en toe wel een beetje tegenzitten. Maar als het regent zorg je dat je binnenwerk hebt. En ons werk speelt zich toch ook veel af tussen de muren. Dus dat gure van die wind; ik vind dat wel meevallen.

Toch schrikt het de jonge monteur blijkbaar wel af?

J: Ze willen denk ik eerder met de handen werken dan dat ze naar school gaan.Dat schrikt ze denk ik meer af.

E: Nou dat is wel iets dat veranderd is. Vroeger was er denk ik toch meer respect voor een ervaren collega. Nu denken ze veel sneller dat ze alles kunnen. En ze kunnen ook veel, maar ze moeten ook nog een hoop leren.

J: Maar laten we het ook niet overdrijven. De monteurs vroeger klaagden ook over ons en wij doen dat nu over de nieuwe generatie. Dat zal iets zijn wat altijd blijft. Ik ben er wel blij mee als we nieuwe monteurs op de werkvloer hebben.

E: Helemaal mee eens. Ik vind het leuk om die jonge gasten wat te leren. En we hadden het net over die nieuwe technieken die we steeds moeten leren. Die jonge gasten, en laten we de meiden niet vergeten, die leren veel sneller dan wij dat doen. En zo leren wij van hun en zij van ons.

En jullie zijn natuurlijk ook heel leuk om mee samen te werken?

J: Dat sowieso. Wij zijn de leukste van allemaal.

E: Hahaha! Maar dat hoef je niet op te schrijven!