Iedereen die het algemene nummer van ZNI wel eens heeft gebeld heeft haar een keer gesproken. Wie ZNI in Berkel-Enschot heeft bezocht, is door haar ontvangen; Bianca de Langen, de drijvende kracht van het Zuid-Nederlands Installatiebedrijf.

Want Bianca de Langen je werkt hier al flink wat jaren toch?

Ja, ook ik werk inmiddels 25 jaar bij ZNI. Ik weet nog goed dat ik tijdens het sollicitatiegesprek tegenover 3 mannen zat en dacht dat het wel een pittig gesprek zou worden. Maar dat viel reuze mee en het werd een heel leuk gesprek. Ik werd aangenomen als administratief medewerker. In een maandje ben ik ingewerkt door mijn voorganger en sindsdien loopt het.

Was het lastig om in een technische wereld terecht te komen, zonder dat je technisch opgeleid bent?

Eerder heb ik in de omgeving van Utrecht ook al gewerkt bij een bedrijf dat in de staal business zat. Totaal iets anders natuurlijk, maar ook een mannenwereld binnen de techniek en de bouw. Daar voelde het toen ook al goed. Blijkbaar pas ik gewoon goed in een technische omgeving. Eerder heb ik een keer met meerdere vrouwen op een kantoor gezeten… geef mij maar een werkomgeving met mannen. Dat werkt een stuk prettiger dan met vrouwen, maar dat hoef je niet op te schrijven…hahaha!

En toch blijft het aantal vrouwen in de techniek laag, terwijl je zoiets wel vaker hoort Bianca de Langen…

Op dit moment werken er, inclusief mezelf, 3 vrouwen bij ZNI, waarvan alle 3 op kantoor en 2 als tekenaar. Ik had het er laatst met één van onze leerlingen nog over; dat er ook op school nog maar weinig meiden in de klas zitten. Op niveau 4 zit er bij hem maar 1 dame in de klas.

Heb jij daar een verklaring voor?

Het zullen de bètavakken zijn. Het zijn toch meestal de vrouwen, inclusief mijzelf, die moeite hebben met dat soort lesstof. Zulke vakken zijn wel belangrijk om installateur of tekenaar te kunnen worden.

Hoe ga je zelf met die techniek om?

Het is natuurlijk zo dat ik vooral werkzaam ben rondom de algemene zaken. Dus de boekhouding, personeelszaken en dat soort dingen pak ik veel meer op. Sinds kort heb ik ook wel de after-sales opgepakt of ga ik aan de slag met de klachten na afloop van een project. Hier moet ik wel wat meer technische kennis voor hebben, maar daar heb ik een goede leermeester voor.

Je doet dus echt van alles, terwijl je ooit aangenomen bent als administratief medewerker?

Ook weer niet alles, want ik zit niet in de projecten, maar het klopt wel dat ik veel meer verantwoordelijkheden heb gekregen. Maar dat is ook typisch ZNI; het is een klein bedrijf dat je heel veel kansen geeft. Je moet wel zelf de verantwoordelijkheid nemen én verdienen. Dat geldt ook voor de jongens, zowel buiten als binnen. Wil je meer? Dan is de kans groot dat die ruimte er is.

Ook als je cursussen of opleidingen wil volgen?

Ja. We stellen met iedereen een ontwikkelplan op. Regelmatig horen hier ook cursussen bij om de techniek te blijven volgen. Die zoekt Marc vaak samen met mij uit. Maar één van de jongens wilde zich bijvoorbeeld graag ontwikkelen in de omgang met klanten, je bent op locatie tenslotte toch het aanspreekpunt. Daarom hebben we een cursus ‘effectief communiceren’ ingepland. Het hoeft niet noodzakelijk altijd om iets technisch te gaan.

Naast de ontwikkeling van jullie mensen zijn jullie ook op zoek naar nieuwe collega’s…

Zeker. We hebben het lekker druk dus zijn op zoek naar nieuwe collega’s voor op kantoor, maar ook voor buiten. Nu is het niet zo dat we heel rigoureus veel mensen aannemen. Misschien is het iets Brabants dat we niet té gek doen. We willen rustig groeien, zonder gek te doen.

Zeker in deze tijd, waarin de wereld in de greep is van het Coronavirus, lijkt me dat verstandig…

Nou zeker. Nu merken wij dat het bij onze projecten vooralsnog goed doorlopen. We volgen goed de richtlijnen van het RIVM. Het staat nu niet opeens stil.

Wat houden die richtlijnen in?

Op kantoor hebben we alle afspraken met derde partijen afgezegd en we werken verspreid of vanuit huis. Voor de buitenploeg moet je denken aan extra reinigingsmiddelen, niet samenzitten in de bouwkeet of niet met meerdere partijen tegelijk in één ruimte werken. Je kan bijvoorbeeld goed met een stukadoor afspreken dat hij pas aan de slag gaat als wij weg zijn. En als iemand ook maar iets van klachten heeft, moet hij of zij van ons thuis blijven.

Gekke tijden zijn het Bianca de Langen…

Dat is het zeker, maar we laten ons niet gek maken. Dat laten we ons eigenlijk nooit haha!

Wil je als vrouw komen werken bij ZNI? Bekijk dan hier de vacatures. Geldt uiteraard ook gewoon voor alle mannen!