Zo’n vijftien jaar geleden begonnen bij ZNI en nog steeds gaat Marc de Laat elke dag met plezier naar zijn werk. Dat maakt natuurlijk nieuwsgierig naar wát het is dat zijn werk zo interessant en uitdagend maakt. Dat hij een duizendpoot is die liever ‘een hoop aan zijn fiets heeft hangen’ dan dat hij stil zit, wordt in ons gesprek al snel duidelijk: “Ik doe liever tien dingen tegelijk dan dat ik een uur met mijn duimen zit te draaien, da’s niks voor mij”. Desalniettemin zoekt hij nog een ervaren werkvoorbereider/tekenaar ter uitbreiding van zijn afdeling. Marc leidt de werkvoorbereiding, controleert tekenwerk en springt op beide vlakken bij waar nodig. “Dit is hartstikke leuk om te doen, maar ik wil ook meer tijd kunnen stoppen in lange termijn zaken bij ZNI, zoals digitalisering van de projecten en verdere uitbreiding van 3D tekenwerk”. Goed dus om eens van Marc zelf te horen waar hij zich allemaal mee bezighoudt en wat zijn werk bij ZNI zo leuk maakt!

Hoe ben je bij ZNI terecht gekomen?

“Na mijn opleiding HBO Bouwkunde ben ik bij de toenmalige staalbouw-tak van ZNI aan de slag gegaan. Ik ben toen al vrij snel gevraagd om de overstap te maken naar de installatietechniek bij ZNI. Dat is inmiddels vijftien jaar geleden en ik heb het hier nog steeds goed naar mijn zin. Als ik dat zo snel zeg, vijftien jaar, voel ik me trouwens wel oud haha!”

Dat valt echt wel mee hoor! Maar wat maakt je werk bij ZNI dan zo leuk?

De vrijheid die je krijgt om keuzes te maken en beslissingen te nemen, je eigen ding te kunnen doen. Dat werkt heel prettig.

Die uitspraak hoor ik vaker voorbij komen binnen ZNI, vertel daar eens iets meer over…

Wanneer er na de calculatie een nieuw project is aangenomen wordt het, zeg maar, bij mij ‘over de schutting gegooid’. Er is natuurlijk altijd een interne overdracht waarbij het project wordt doorgenomen en besproken, maar dan mag ik ermee aan de slag. Ik voer de regie over de opstartbesprekingen met de klant, interne besprekingen, het tekenwerk en alle verdere dingen die uitgewerkt moeten worden. Ik heb dan bijvoorbeeld ook de vrijheid om te kijken welke producten er het beste gebruikt kunnen worden en op welke manier. Natuurlijk hanteren we wel een zekere standaard in de werkwijze of richting leveranciers, maar hierbinnen blijven nog genoeg keuzes en besluiten over waarin je alle vrijheid krijgt.

Je hebt dus nooit de behoefte gevoeld om ergens anders aan de slag te gaan…

Nee, eigenlijk niet. Bij de grote bedrijven krijg je maar een klein stukje van het totale project waar je verantwoordelijk voor gemaakt wordt. Juist omdat ZNI niet al te groot is ben je onderdeel van alle facetten van een compleet project. Elke dag is anders. Je helpt elkaar, denkt mee, springt bij. Dat maakt het mooi.

Maar ondanks dat je lekker druk bent met veel verschillende facetten van het werk, zoek je uitbreiding…

Ja! Een ervaren werkvoorbereider/tekenaar die zich ook bezig kan houden met het maken van bijvoorbeeld berekeningen. Ik zal altijd wel een deel werkvoorbereiding blijven doen hoor, want ik vind het erg leuk om direct met de uitvoering en de bouw bezig te zijn. Ik heb niet voor niks bouwkunde gedaan tenslotte. Maar ik wil me ook meer concentreren op de lange termijn; standaardiseren van het tekenwerk en protocollen opstellen voor prefab-werk. Ook zijn we bezig met het kunnen werken ‘in de cloud’ in plaats van via de server. Het is de bedoeling alles in een cloud-omgeving digitaal te maken. Monteurs kunnen dan buiten met een tablet tekeningen bekijken, ook in 3D. Daardoor krijg je ook veel meer een open communicatie met de bouw en zijn wijzigingen veel beter en makkelijker door te geven. We zijn hier dus al mee aan de slag en willen dit in de loop van volgend jaar helemaal op poten hebben. Maar ik zou hier nu graag al meer tijd insteken, want op die manier digitaliseren wordt steeds belangrijker.

Met wat voor projecten ben je nu bezig?

We hebben vaak zo’n tien tot vijftien woningbouwprojecten naast elkaar lopen in voorbereiding en uitvoering. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met appartementen in Prinsenbeek en Breda en patiowoningen in Rijen. Hier in het dorp, in Berkel-Enschot, doen we een project van 67 woningen. Hier maken we een mix van lucht- en bodem warmtepompen. In warmtepompen heb ik mijzelf echt verdiept, ook in het stuk techniek en elektra erachter. Het werken met warmtepompen was in het begin best intensief. Daar komt veel bij kijken. Maar als je dat eenmaal onder de knie hebt, word je enthousiast en daar neem je dan de jongens op de bouw ook in mee. Doordat ik mij er zo in verdiept heb, is het ook makkelijker om vragen te beantwoorden die via de aannemer binnenkomen. Want kopers zoeken alles uit tegenwoordig. Maar als ik iets niet weet zeg ik dat ook hoor, da’s beter dan een lulverhaal ophangen haha!